Tragedien på Hotel Hafnia
Brandårsag: Antændelse i tekøkken, voldsom brandspredning pga. manglende brandsikring
Den 1. september 1973 brød der brand ud på Hotel Hafnia i København – en af de mest tragiske hotelbrande i dansk historie. 35 mennesker omkom, da flammerne spredte sig ukontrolleret i hotellets bygning, hvor 85 gæster og ansatte opholdt sig.
Branden opstod i et tekøkken på 2. sal og antændte hurtigt vægbeklædningen af træ og tæppebelagte gulve. Der var hverken branddøre, automatiske brandalarmer (ABA-anlæg) eller sprinklere i bygningen. Dørene til gangene stod åbne, holdt fast af kroge, hvilket gav flammerne frit løb.
En væsentlig faktor i det voldsomme brandforløb var nitrocelluloselak, der var anvendt som overfladebehandling i trapperummet. Ved blot 160 grader udsender denne lak brandbare gasser, som antændte og eksploderede i trapperummet. Den varme røg spredte sig hurtigt til alle etager og antændte yderligere dele af bygningen, før mange nåede at reagere.
Branden afslørede katastrofale svigt i brandsikringen og førte til omfattende ændringer i bygningsreglementet. Reglerne blev skærpet med tilbagevirkende kraft – bl.a. krav om branddøre, to uafhængige flugtveje fra soverum og installation af ABA-anlæg i hoteller.
Hotelbrandsikkerhed i dag
Hotel Hafnia-branden står som et vendepunkt i dansk brandsikringshistorie. Siden da er kravene til brandsikring i hoteller væsentligt forbedret. Men nutidens mulighed for at fravige standardkrav gennem alternative løsninger stiller store krav til brandrådgivere og bygningsejere. 50 år efter tragedien er det vigtigt stadig at huske: Brandsikkerhed må aldrig kompromitteres af design eller økonomi.
Kilde: brandogsikring.dk